Pezhman hos Optime

Pezhman – Studenten som bosatte seg i Norge

Et studentprosjekt under studiet Systems Engineering, førte Pezhman til Optime. Prosjektet var bygging av ROCS. Nå er han ansatt og jobber fortsatt med systemet ROCS. Optime ansatte han rett fra skolebenken, da han kun var halvveis i studiene på Kongsberg.  

Oppskriften på flere innbyggere og arbeidskraft til Notodden, hva er den? Jo, få studenter og besøkende til å trives. Da er sjansen stor for at de blir værende – eller kommer tilbake. La oss sammen gi talentene aktuelle jobber – eller hjelpe dem å skape sine egne!  

Pezhman bodde først på Kongsberg. Nå leier han hus på Notodden og er på husjakt. Her vil han bosette seg.  

Slik havnet Iraneren Pezhman på Notodden  

Masterutdanningen på Kongsberg, Systems Engineering, lokket Pezhman til Norge i 2018. Da bekreftelsen på studieplass var et faktum, pakket Pezhman kofferten og flyttet til Norge, nærmere sagt Kongsberg. Opprinnelig er elektronikkingeniøren Pezhman fra Iran, en by med 2 millioner innbyggere. Bachelorutdanningen har han fra hjemlandet sitt. I 10 år jobbet han med IT og automatisering der. -En nyttig arbeidserfaring å ta med til Norge.  

Hva var linken mellom skolen og Optime?  

Skoleprosjektet var å bygge et nytt system for Optime, ROCS. Dette var et samarbeid mellom USN og Optime. Trond Løkka i Optime var mentor for Pezhman og hans studiegruppe. Oppgaven; Studentene skulle lage små prototyper. 

Teori møter praksis. Her stuper studentene inn i virkelige oppgaver gitt av næringslivet. Dette er vinn-vinn for både skole og næringsliv. -Rett og slett gull verdt! Skolen gir studentene reelle oppgaver og næringslivet tester ferske teorier opp mot sin arbeidserfaring. Slike synergier vi vil ha mer av!  

I fjor startet vi å bygge den ordentlige ROCS. Design var helt klar i april, produksjonen ferdig i desember 2020, så testet vi i januar 2021. Februar 2021 var premieren. Da testet vi ROCS for første gang, i Nordsjøen sammen med kunden Aker BP. Operasjonen var vellykket fra A-Å. Da fikk jeg se med egne øyne hvordan systemet virkelig fungerte. 10 dager var vi ute på plattformen. Selv om alt var vellykket første gang, gjorde vi likevel forbedringer fra første til andre operasjon med ROCS. Etter finjusteringene gikk operasjonen enda raskere gang nummer 2.   

Det er ganske fantastisk, at en student kan følge hele prosessen; fra idé, til prototype til finalen med aller første gjennomføring!  

Pezhman hos Optime

Optime dyrker skapergleden  

Vi spør Pezhman hva han liker best med å jobbe hos Optime. Bedriftskulturen! -kommer kontant. -Her får du komme med den sykeste ideen, alt er innenfor. Du slipper frykten for å drite deg ut. Ingen ideer eller spørsmål er dumme. Her prater du med alle. Det er flat struktur og sjefen er som en god kollega. Alle i Optime er nysgjerrige på hverandre og deler gjerne kunnskapen sin. Vi lærer mye på tvers av utdanning og arbeidsoppgaver. Vi er ikke bare kollegaer – vi er også venner. Vi brys oss om hverandre. Du blir tatt så godt vare på.  

Hva mener du er fordelen til Optime? -Store selskaper er mindre fleksible enn Optime. Prosesser tar ofte mye lengre tid i store selskaper. Der går du sjeldent direkte til lederen med ideer og løsninger. I Optime er det kort vei fra idé til gjennomføring.  

Arbeidsoppgavene dine, hva synes du om de? Jobben min er så utrolig spennende! Det er langt fra kjedelig. Du må være engasjert. Jeg er så heldig at jeg var med på den første ROCS-operasjonen ute i Nordsjøen. ROCS har jeg fulgt fra tegnebrettet til selve operasjonen ute på plattform. Det er så kult! -Å se hvordan tegningene og animasjonene fungerer i praksis er jo ren magi. Med helt nye systemer, vet vi at mye kan gå galt. For hver eneste brikke som faller på plass, når alt fungerer etter tegningene, ja -den følelsen kan knapt beskrives. Å, jeg digger jobben min! 

Visste du at Iran også har mye snø?  

Det er nok ikke bare nordmenn som er født med ski på bena. Pezhman vokste opp med en lidenskap for snowboard. En hobby han hadde i 8 år før han flyttet fra hjemlandet. Ja, Iran har også snø, over 2.000 meters høyde. Da var det fint å flytte til Kongsberg og Notodden, hvor vi har lett tilgang på skibakker.  

Selv om snøen kan veie opp for litt hjemlengsel, savner Pezhman familien sin. Grunnet Korona er det 15 måneder siden sist han så familien sin.  

Pezhman på snowboard
Pezhman på snowboard
Pezhman på snowboard

Det startet med en 2-årig reise i Europa  

Hva er grunnen til at en fra Vest-Asia finner et studium på Kongsberg, i lille Norge? -En arbeidsnarkoman, det var meg. Etter at livet over lengre tid bare handlet om jobb, trengte jeg nye impulser.  

Jeg har en del venner i Frankrike og Tyskland. Fra 2016 reiste jeg 2 år rundt omkring i Europa; bl.a. Spania, Italia og Tyskland. -Jeg ønsket å se landene og hvordan de lever der. I de 2 årene reiste jeg rundt og bare snakket med folk. I 75 dager reiste jeg helt uten en plan, det var tilfeldigheter og spennende møter som førte meg videre til nye plasser. Jeg digget å være en turist uten forpliktelser, å oppdage nye steder og mennesker. -En reise jeg i dag er veldig glad for at jeg prioriterte. For mange blir det ofte med drømmen, de gjennomfører ikke. En slik mulighet er det sjeldent du har. Sørg for å gripe den når du kan!  

Hvorfor ble du værende i Norge?  

-Norge er så rolig og nordmenn så snille. Jeg følte meg så velkommen og ivaretatt, dere viser en form for søskenkjærlighet. Siden jeg kom hit i 2018 har jeg fått gode venner og kollegaer. I tillegg så vil jeg trekke frem den flate bedriftsstrukturen. Du får en ekstra gnist og energi, når alle møter “folka på gulvet” på samme måte som du prater med CEO. -Respekten er like stor begge veier. Det er fantastisk å være en del av.  

Kontrasten er stor; å flytte fra en by i Iran med 2 millioner mennesker til Notodden med litt over 13.000 innbyggere. Nå bor han i gata med det koselige navnet; Kjærlighetsstien.  

-Så krysser vi fingrene for at Pezhman snart kan treffe familien sin igjen, sånn på ordentlig.  

Les mer om å jobbe på Notodden

Hopp rett ned til innholdet